+30 27440 66860

ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Γεύσεις & αρώματα Χριστουγέννων!

Η περιοχή της Κορινθίας, φημίζεται για τα νόστιμα και θρεπτικά Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματά της, τα οποία οι νοικοκυρές ετοιμάζουν με μεράκι και τρυφερότητα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η κυρία Ευδοκία, γέννημα-θρέμμα Λουτρακιώτισσα και γιαγιά κατασκηνωτών μας, μοιράστηκε τη συνταγή της για τις ντρέδουρες. Μια τοπική παραδοσιακή συνταγή που περνάει από γενιά σε γενιά, καθώς και η ίδια την κληρονόμησε από την Περαχωρίτισσα γιαγιά της. Την ευχαριστούμε πολύ!

 

Συνταγή για ντρέδουρες (στριφτά)

 

Υλικά για τη ζύμη                                                         Υλικά για τη γέμιση

½ kg αλεύρι σταρένιο                                              ½ kg καρύδια

½ kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις                            ½ kg αμύγδαλα

                                                                                 ¼ σταφίδες μαύρες

                                                                                  ¼ σουσάμι καβουρδισμένο

                                                                                * 5 κουταλιές κανέλα

                                                                                 4 κουταλιές γαρύφαλλο τριμμένο

                                                                                 ¼  ζάχαρη

                                                                               Το χυμό και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού

                                                                                Ένα μπολ με λάδι

*Αναμειγνύουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη ζάχαρη μεταξύ τους.

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε τα δύο ειδών αλεύρια. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι του καφέ λάδι, πλάθουμε για λίγο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15'.
  2. Έπειτα ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο, ρίχνουμε λίγο αλάτι, μισό ποτήρι χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα του.
  3. Αρχίζουμε σιγά σιγά να ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο νερό μέχρι η ζύμη μας να ομογενοποιηθεί, αλλά όχι να είναι πολύ σφιχτή. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για ένα τέταρτο.
  4. Έχοντας καβουρδίσει το σουσάμι και έχοντας περάσει τα καρύδια και τα αμύγδαλα από το μπλέντερ,( προσέξτε να μην είναι πολύ ψιλά τριμμένα), τα τοποθετούμε σ ’ένα πιάτο. Σ’ ένα άλλο πιάτο ανακατεύουμε την ζάχαρη με την κανέλα και τα γαρύφαλλα. Τέλος, σ’ ένα ακόμη πιάτο έχουμε τις σταφίδες ξεχωριστά από τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε με τον πλάστη σιγά σιγά ώστε να γίνει φύλλο, όχι όμως πολύ λεπτό. Μόλις το ανοίξουμε το κόβουμε σε οριζόντιες λωρίδες πάχους 4 δαχτύλων και πριν αρχίσουμε το γέμισμα αλείφουμε το φύλλο με λάδι.
  6. Αρχίζουμε και βάζουμε τα υλικά της γέμισης κατά μήκος της λωρίδας, όχι όμως μεγάλη ποσότητα. Πιάνουμε τις δύο άκρες από πάνω προς τα κάτω και κλείνουμε το φύλλο. Μετά, πιάνουμε τις άκρες και προσπαθούμε να τις στρίψουμε σιγά σιγά.
  7. Λαδώνουμε το ταψί, τοποθετούμε το πρώτο στριφτό στο κέντρο σε σχήμα που να μοιάζει με σαλιγκάρι. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και στα υπόλοιπα. Τοποθετώντας και το τελευταίο στο ταψί, τα κόβουμε όπως είναι σε πάχος 3ων δαχτύλων.
  8. Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζουμε ½ kg λάδι και φλούδες πορτοκαλιού. Μόλις ‘’κάψει’’ καλά το ρίχνουμε πάνω στα φύλλα και ψήνουμε περίπου στα τρία τέταρτα ανάλογα τον φούρνο, μέχρι να ροδίσει καλά.
  9. Μέχρι να γίνει το γλυκό, είναι μια καλή ιδέα να προετοιμάσουμε το σιρόπι, όπου θα χρειαστούμε: 3 κούπες ζάχαρη, 2 κούπες νερό και βράζουμε για 5 λεπτά.

Τέλος, στο ζεστό γλυκό ρίχνουμε κρύο το σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό όλη νύχτα και την επόμενη μέρα μπορούμε να το κόψουμε!

Καλή επιτυχία, Καλές γιορτές!