+30 27440 66860

ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Τα οφέλη της κατασκηνωτικής εμπειρίας

Τα οφέλη της κατασκηνωτικής εμπειρίας

Γράφει η Δήμου Ελένη-Μαρία Ψυχολόγος ΠΕ23, Ειδ. Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

 

Αρκετοί γονείς αναρωτιούνται για το αν θα είναι ωφέλιμο και ευχάριστο να στείλουν τα παιδιά τους στην κατασκήνωση.

Το καλοκαίρι το παιδί σταματά να πηγαίνει στο σχολείο και αποκτά πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Μπορεί να αξιοποιήσει ποιοτικά τον ελεύθερο αυτό χρόνο πηγαίνοντας στην κατασκήνωση.

Τι έχει, επομένως, να προσφέρει η κατασκηνωτική εμπειρία σε ένα παιδί;

 

Αυτονομία και ανεξαρτησία

Το παιδί εκπαιδεύεται στο να φροντίζει καθημερινά τον εαυτό του χωρίς την καθοδήγηση και τη συμβολή των γονέων του. Αναλαμβάνει ευθύνες και πρωτοβουλίες αναφορικά με την ένδυση, την καθαριότητα και τη διατροφή του, με αποτέλεσμα να αυτονομείται σε αξιοσημείωτο βαθμό από την οικογένειά του.

 

Αυτοεκτίμηση

Ως άμεση συνέπεια του ανωτέρω, το παιδί αναπτύσσει υψηλή αυτοεκτίμηση, καθώς συνειδητοποιεί, ότι είναι ικανό να καλύψει βασικές του ανάγκες στηριζόμενο στις δικές του δυνάμεις.

 

Εκπαίδευση σε κανόνες και προσαρμογή

Η κατασκήνωση αποτελεί ένα σύστημα, όπως είναι η οικογένεια, το σχολείο, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία μας. Όπως κάθε σύστημα, έτσι και η κατασκήνωση διέπεται από ένα δικό της τρόπο οργάνωσης, κανόνες και όρια. Το παιδί μαθαίνει να προσαρμόζεται στους κανόνες του διαφορετικού αυτού πλαισίου και κατανοεί την αξία και τον προστατευτικό ρόλο των ορίων.

 

Ομαδικότητα και συνεργασία

Εντός της κατασκήνωσης το παιδί αποτελεί μέλος μιας ομάδας, αλλά και μιας κοινότητας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο προωθείται και ενισχύεται η συνεργασία και η αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των παιδιών. Οι κοινοί στόχοι ενεργοποιούν το παιδί και το βοηθούν να κατανοήσει, ότι μέσω της ομαδικής προσπάθειας επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Κοινωνικοποίηση

Στο κατασκηνωτικό πλαίσιο το παιδί θα κληθεί να έρθει σε επαφή και να συνυπάρξει με πολλούς ανθρώπους, ο καθένας από τους οποίους θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, οπτική, τρόπο σκέψης και ιστορία. Αυτή η συνθήκη θα ενισχύσει την αποδοχή της διαφορετικότητας, αλλά και την κοινωνικοποίησή του, αφού θα μπορεί να επιλέξει με βάση τα προσωπικά του κριτήρια τους ανθρώπους με τους οποίους θα έρθει πιο κοντά και θα συνδεθεί.

 

Επαφή με νέες πτυχές του εαυτού

Στη διάρκεια της προσαρμογής του στο νέο αυτό περιβάλλον το παιδί θα ανακαλύψει νέες δυνατότητες, που μέχρι τώρα δε γνώριζε ότι διέθετε και θα καλλιεργήσει τις υφιστάμενες. Δεδομένης της διαδικασίας ανακάλυψης και δόμησης του εαυτού του, που λαμβάνει χώρα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, αλλά και των πολλαπλών ερεθισμάτων και δραστηριοτήτων, στις οποίες θα εκτεθεί στην κατασκήνωση, θα έρθει σε επαφή με πολλές πτυχές του εαυτού του και θα τις αξιοποιήσει.

 

Επαφή με τη φύση και δημιουργική απασχόληση

Στη διάρκεια της παραμονής του στην κατασκήνωση, το παιδί έρχεται σε επαφή και γνωρίζει το φυσικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα επιδίδεται σε αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, που συμβάλλουν στη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης, στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας του και στην άντληση ευχαρίστησης.

 

Συμπερασματικά, η κατασκήνωση μπορεί να προσφέρει στα παιδιά ποικίλες και πλούσιες εμπειρίες, να συμβάλει στη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης, στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη και την κοινωνικοποίησή τους.